Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč není Izrael v NATO?

Při čtení dnešního rozhovoru s Boazem Ganorem mi opět na mysl přišla otázka, co brání tomu, aby se Izrael stal členem Severoatlantické aliance.

Musím říct, že tento rozhovor byl pro mne v mnohém inspirativní. Je vidět, že v Izraeli mají k teroristům "blízko" a jeho problematiku chápou daleko lépe, než my v Evropě. Dalším plus pro Izrael je jeho velikost. Se svými zhruba osmi miliony obyvateli budou těžko jeho činy motivovány imperiálními ambicemi, jak je tomu například u USA. Boaz Ganor se na problematiku terorismu dívá střízlivě. Chápe nezbytnou roli rozumných muslimů v boji proti těm radikálním. Odmítá laciná gesta, která útočí na muslimy jako celek, neboť chápe, že přináší radikálům jen další ovečky do jejich stáda. To co radikálové potřebují, je přesvědčit ty umírněné, že západ je chápe jako nepřátele a chce je zničit. Nicméně na rozdíl od mnoha západních politiků nepopírá, že islám s terorismem souvisí.

Myslím, že my na západě bychom se mohli od Izraele mnohému naučit. Dělají nám starosti přistěhovalci, ale stále jsme ve svém regionu ve většině. Izrael je obklopen ze všech stran muslimskými státy z nichž většina v minulosti usilovala o jeho zničení. Momentálně např. v pásmu Gazy vládne hnutí Hamás, které proti Izraeli stále vede ozbrojený boj. Ze západu ale neustává tlak, aby s nimi izraelská vláda jednala. Jak by to dopadlo v Evropě, kdyby se například v Marseille vytvořilo separatistické hnutí, vyhlásilo muslimský stát a začalo střílet rakety na sousední města? Byl by tu tlak z ostatních států, aby s nimi francouzská vláda zasedla k jednacímu stolu? Vyčítal by někdo francouzské armádě, že blokuje přístav? Evropští politici by si to měli uvědomit a tlačit na odzbrojení hnutí Hamas a až pak na Izrael, aby se s nimi dohodnul, místo abychom Izraeli neustále něco vyčítali. Izrael neodmítá jednání jako takové, jen odmítá jednat s teroristy. Zkusme se vžít do jejich kůže, představit si rizika, která nesou, a vzít si z toho poučení pro sebe.

Což mě přivádí k otázce, kterou jsem zmínil v titulku.  Proč Izrael není dávno členem NATO? Izraelská armáda i tajné služby jsou po stránce výcviku i vybavení na špičkové úrovni. Nemají ani jinou možnost, na funkci těchto obranných složek je závislá samotná existence Izraele. Pro NATO by tedy byli velkým přínosem. Obzvlášť směšně to působí ve srovnání s Ukrajinou, o které se také uvažovalo. Obrovský zaostalý stát se zastaralou vojenskou technikou a slabou armádou na hranicích Ruska není zrovna velká výhra. Navíc už teď je spolupráce mezi NATO a Izraelci nadstandartní, sdílí spolu zkušenosti v boji s terorismem i vojenskou techniku. De facto už Izrael v NATO je, proč tedy ne de iure? Ani okolní státy by nejspíš nic nenamítaly. Na některé mise pro zajištění vlastní bezpečnosti by mohl Izrael vyslat své vojáky pod velením NATO, což by pro sousední státy bylo nejspíš politicky mnohem přijatelnější. Co tedy Izraeli brání?

Překážky jsou podle mě dvě. Tou první jsou nevyjasněné hranice. Před vstupem do NATO by například Izrael musel vyjednat, kudy povede hraniční čára na Golanských výšinách, aby se tak předešlo zbytečnému konflitku, do kterého by mohlo být NATO zataženo. Druhým problémem jsou Palestinci nebo spíš postoj západu k palestinské problematice. Izrael se totiž poslední dobou ocitl tak trochu v izolaci. USA mají teď na blízkém východě vlastní zájmy a tak jim na podporu Izraele už nezbývá tolik času, v západní Evropě se zase vytvořila jakási "předmnichovská" atmosféra. Problémy Izraele politikům v Evropě připadají vzdálené, chtějí smírné řešení za každou cenu a nechápou rizika spojená s ústupky, které po Izraelcích vyžadují. Jak by se změnil jejich postoj, kdyby tato rizika museli s nimi v NATO aspoň částečně sdílet? Těžko říct, spíš nebudou chtít něco takového vůbec podstoupit. Myslím, že obecně NATO jako takové by mělo trochu přehodnostit svou politiku a cíle. Studená válka skončila, nebezpečí z Ruska sice úplně nepominulo, ale jaderná apokalypsa v nejbližší době nehrozí. Daleko aktuálnější výzvou současnosti je boj proti terorismu, ve kterém dle mého názoru může Izrael sehrát neocenitelnou roli. Izraelci jsou našimi nejbližšími spojenci na blízkém východě. Politici zejména v Evropě by to měli mít na paměti a přestat jim házet klacky pod nohy.

Autor: Pavel Starý | středa 11.6.2014 14:31 | karma článku: 42,20 | přečteno: 8550x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik