Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč FIFA nechce video?

Stejně jako před čtyřmi lety toto mistrovství světa provázejí chyby rozhodčích, ovlivňující důležitá utkání. Přesto FIFA o zavedení videa neuvažuje.

Každý, kdo sleduje fotbal, ať už na jakékoliv úrovni, si občas zanadává na rozhodčího. Někdo potichu pro sebe, jiný nahlas. Někdo slušně, jiný vulgárně. Kolik z těchhle lidí si ale vyzkoušelo, jaké to je? Já si to vyzkoušel nedávno. Známý mě oslovil, jestli bych mu nepomohl s pískáním na turnaji přípravek. Že jsem nikdy nepískal prý nevadí, fotbal jsem kdysi hrál, pravidla znám a děti i trenéři bývají celkem v klidu. Tak jsem souhlasil. Musím vám říct, že to byl zajímavý zážitek. Z pozice rozhodčího to hned vidíte jinak. Za prvé nemáte takový rozhled. Z tribuny nebo v televizi máte krásný přehled o celém hřišti. Na place si musíte hodně rozmýšlet, jak si stoupnout, abyste vůbec něco viděli. Na rozhodnutí máte jen pár vteřin, pokud navíc nemáte dobrý výhled, je to hodně o zkušenostech, abyste situaci posoudili správně. I na téhle nejnižší úrovní jsem za ten den udělal pár chyb, naštěstí nic zásadního. Každopádně jsem pochopil, že rozhodčí to nemají vůbec snadné.

Když si uvědomíme, v jakém tempu a s jakým nasazením se hraje fotbal na té nejvyšší úrovni, je logické, že úloha rozhodčích je mnohonásobně stížená. Fotbal se za posledních deset let neuvěřitelně zrychlil. Kde měl rozhodčí na rozhodnutí dřív jednu dvě vteřiny, má dnes jen její zlomek. Situace na hřišti se často mění tak rychle, že rozhodčí nemá šanci vybrat si optimální prostor, ze kterého bude mít ten nejlepší rozhled. Víc se napadá, z toho plyne více osobních soubojů, tedy více situací, na které musí rozhodčí dávat pozor a bleskově je vyhodnocovat. Zkrátka a dobře už tak obtížná úloha rozhodčích se ještě více ztížila. Nepomáhají tomu ani samotní hráči, kteří spousty soubojů přihrají nebo rovnou nasimulují. U ofsajdu už bylo prokázáno, že není v lidských možnostech ho správně posoudit. Celá akce proběhne prostě moc rychle a lidský mozek a oči nejsou na takovou rychlost stavěné. Čárový tak často může spoléhat jen na instinkt a svoje zkušenosti. Podle mě v dnešní době už není ani v silách hlavního rozhodčího všechny situace na hřišti správně vidět a vyhodnotit.

Rozhodčí zkrátka a dobře potřebují pomoct a technika se sama nabízí. Každý zápas vrcholné úrovně snímá spousta kamer. Divák pohodlně usazený u televizní obrazovky může už několik vteřin po událostech na hřišti vidět detailní zpomalený záběr, ze kterého i poloslepý idiot pozná, jak měla být situace správně vyhodnocena. Proč něco takového nemá k dispozici rozhodčí? Zvlášť ve sporných momentech, které mohou rozhodovat utkání, by to byla neocenitelná pomoc. Podle mě by měli zejména profesionální rozhodčí vyvinout tlak na fotbalové asociace, aby video povolily. Nevím, proč jsou stále tak loajální a proti funkcionářům nevystoupí, sice nad nimi v případě jejich chyb drží ochrannou ruku, ale to by často nebylo třeba, kdyby měli k dispozici video.

FIFA obvykle vytahuje dva argumenty proti videu. Za prvé by to prý narušilo plynulost hry. Podle mě je to výmluva. Potřebné záběry jsou k dispozici téměř ihned a rozhodčí jsou již dnes vybavení vysílačkami. Stačí, aby místo dvou panáků za brankovými čárami seděl jeden rozhodčí u obrazovky a na vyžádání poskytoval informace. Použití videa by se navíc nejspíš omezilo jen na situace typu - předcházel nebo nepředcházel gólu ofsajd (ruka, útočný faul), případně byl nebo nebyl faul ve vápně. Stejně tak by mohl každý tým dostat omezený počet možností o video zažádat. Tohle podle mě zkrátka není žádná velká překážka. FIFA si to nejspíš uvědomuje, jelikož tento argument používá již velice zřídka.

Druhý argument, který FIFA používá, hraje na city. Holt když dojdou rozumné argumenty, zkouší se to přes emoce. Prý lidský faktor k fotbalu patří, rozpoutává to emoce, které mají lidi na fotbale tak rádi. To, že rozhodčí sem tam udělá chybu, je prostě jen součást hry, bez které by fotbal ztratil na atraktivitě. Tohle možná platilo někdy na začátku devadesátých let. Těžko v dnešní době vysvětlíte divákovi, který v přímém přenosu ve zpomalenému záběru může detailně vidět každý omyl rozhodčího, že je to součást hry. Osobně bych si moc přál vidět pana Blattera, jak po zápase s Brazílií vysvětluje Chorvatům, že neuznaná branka a nasimulovaná penalta k fotbalu neoddělitelně patří a zvyšuje jeho atraktivitu. Nehledě na to, že v dnešní době se točí ve fotbale obrovské množstvé peněz a chyby rozhodčích se tak mohou pořádně prodražit.

Je očividné, že zavedení videa by bylo v zájmu hráčů, diváků a pravděpodobně i rozhodčích, kteří by po každém zápase nebyli pod takovým tlakem. Jediný aktér, který je stále rezolutně proti, je FIFA. Proč? Podle mě je odpověď jednoduchá. Video by omezilo její vliv. Nedělejme si iluze, že fotbal je zkažený jen u nás. I ve vrcholných orgánech FIFA nebo UEFA fungují různé kamarádšofty, lobbuje se ve velkém, uplácí se. Ve fotbale se začala točit spousta peněz a funkcionáři fotbalových organizací se v novém prostředí velice rychle zorientovali. Když mají tyto organizace kontrolu nad rozhodčími, znamená to, že mají do jisté míry i možnost ovlivňovat zápasy. Každý, kdo fotbal sleduje delší dobu si musel všimnout, že výroky rozhodčích jdou často ve prospěch velkých mužstev (před pár roky např. rozhodčí drželi ochrannou ruku nad Barcelonou). Zavedení videa by do značné míry zúžilo manévrovací prostor a funkcionáři by tak téměř ztratili kontrolu nad tím, co se děje na hřišti, což samozřejmě není v jejich zájmu.

Autor: Pavel Starý | čtvrtek 26.6.2014 13:51 | karma článku: 17,76 | přečteno: 819x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik