Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemůže za to Zeman, ale my

Po nedělních Hovorech z Lán se na hlavu Miloše Zemana snesla nebývalá kritika od významných osobností i obyčejných lidí. Přitom jsme to právě my, kdo by se měl chytit za nos. To my jsme toho člověka posadili na Hrad.

Už v době, kdy vláda zvažovala návrh přímé volby prezidenta, se ozývali politologové, kteří před tímto krokem varovali. Přímo volený prezident s omezenými pravomocemi podle nich bude způsobovat napětí jak v exekutivě, tak v legislativě, bude se plést jiným státním orgánům do práce, jelikož bude cítit silný mandát od občanů. Já sám jsem s přímou volbou v předložené formě nesouhlasil. Když už přímo volený prezident, tak ať je to politická figura se vším všudy. Proč například nezrušit senát, který za ty peníze, kolik ta sranda stojí, nemůže krom zdržování sněmovny dělat prakticky nic, a jeho pravomoci nerozdělit mezi prezidenta a sněmovnu? To by si samozřejmě vyžadovalo daleko významnější změnu Ústavy a tomu odpovídající veřejnou debatu. O nic takového ale nebyl zájem. Lid, který byl znechucen předchozími volbami prezidenta v podání obou parlamentních komor, si žádal přímou volbu a vláda, která se chytala každého stébla, co by jí přineslo trošku popularity, ochotně souhlasila.

Ponechám na vaší úvaze, jestli vám přímá volba prezidenta přišla nakonec lepší než ta nepřímá, já jsem moc velký rozdíl ve férovosti a důstojnosti souboje o post Prezidenta republiky neviděl. Výsledek byl nicméně jasný, na příštích pět let se na Hradě usadil Miloš Zeman a dosadili jsme si ho tam my.

Zkusme se nyní zamyslet nad tím, čím vším nám současný prezident pije krev. Někomu vadí jeho proruská rétorika, přitom jeho přátelský postoj k Rusku a podezření, že jeho kampaň z části financoval ruský gigant Lukoil, bylo známo už před volbami. Další věc, kterou si proti sobě pohněval spoustu lidí, byly jeho výroky při nedávné návštěvě Číny, vlezdočínismus, jak to kdosi vtipně pojmenoval. Ani to nebylo nic, čím by se Zeman nějak výrazně tajil a co by si pozorný volič nemohl zjistit už před volbami. Pokud se budeme zabývat jeho nedělním rozhovorem, tam se opět nekonalo žádné překvapení. Miloš Zeman i přes své vzdělání a nespornou inteligenci v sobě nikdy nedokázal potlačit jistou esenci hulvátství, podle mého se o to ani nikdy nepokoušel. Ti z vás, kdo čekali, že složením prezidentské přísahy se z Miloše Zemana stane mávnutím kouzelného proutku Mirek Dušín, byli velmi naivní. Miloš Zeman se prostě chová tak, jak se vždycky choval a neustále mě překvapují lidé, kteří se tomu diví. Nedělá nic, co bych od něj už v okamžik jeho zvolení nečekal.

Já jsem Miloše Zemana nevolil, několik důvodů jsem uvedl výše a měl jsem i další. To ale neznamená, že bych ho jako svého prezidenta neuznával. Musel jsem kroutit hlavou nad všemi, kdo po Zemanově vítězství nezkousli porážku a s hořkostí v hlase volali do světa, že on není jejich prezidentem. K demokracii musí patřit i ochota přijmout porážku a akceptovat rozhodnutí většiny. Pokud by lidé přestali uznávat výsledky, které nejsou v souladu s jejich názorem, vypukla by nám tu nejspíš občanská válka. Proto i já jako občan České republiky cítím odpovědnost za to, co Miloš Zeman ve své funkci dělá.

Byli jsme to my, kdo chtěl přimou volbu a byli jsme to my, kdo v ní Zemana zvolil jako svého prezidenta. Pokud se nám nelíbí co dělá, dávejme vinu sobě, vezměme si z toho poučení a příště volme uvážlivěji. Ti z vás, kteří chtějí jít 17. listopadu zvonit klíčema na prezidenta, by si měli uvědomit, že tím zvoní vlastně sami na sebe a svou neschopnost zvolit si za hlavu státu někoho pořádného.

Autor: Pavel Starý | středa 5.11.2014 12:56 | karma článku: 14,95 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik