Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udělejme něco pro důchodce, legalizujme konopí

Už je to témě dva roky, co bylo v ČR schváleno použití konopí pro léčebné účely. Způsob, jakým je tato nová legislativa uváděna do praxe, je naprosto amatérský. Je jasné, že o nemocné lidi státní správě vůbec nejde.

Už během vzniku zákona o legalizaci léčebného konopí byla tato norma terčem kritiky. Hlavním problémem byla zejména vysoká cena a nutnost dovážet léčebné konopí z Holandska. Politici sice slibovali, že v budoucnu se bude konopí pěstovat u nás, byla to ale jen prázdná slova, v tomto směru dosud nebyly podniknuty téměř žádné kroky.

V současné době je situace taková, že konopí pro léčebné účely může předepsat jediná lékařka v celé ČR, konkrétně v Uherském Hradišti. Jeden gram léčebného konopí má stát 300Kč. Výsměch. Vážně nemocní pacienti, pro které by mělo léčebné konopí smysl, nemají peněz na rozhazování. Nepracují nebo jsou v důchodě, musí žít z peněz svých blízkých nebo ze skrovných příspěvků od státu. Myslí si snad někdo z politiků, že mají na to, aby si dělali pravidelné výlety do Uherského Hradiště a utratili skoro deset tisíc měsíčně za něco, co si může každý vypěstovat doma? Nechápu, jak k něčemu takovému mohlo dojít. Co je proboha za problém, najít za dva roky firmu, která by konopí pěstovala, když to dokážou šikovnější děti už na střední škole? A jak je možné, že za tu dobu není v každém větším městě aspoň jeden lékař, který může konopí předepsat? Celé to působí dojmem, že o blaho nemocných tu nikomu vlastně nešlo. Politici si jen potřebovali připsat kladné body. Jak to reálně promění situaci lidí, kterých se to má týkat, vůbec nikoho nezajímá.

Přitom je to naprosto absurdní. Proč stát s takovým úsilím a porodními bolestmi vynakládá snahu na něco, o co by se vůbec nemusel starat? Proč není konopí dávno legální? Dokonce i v puritánských Spojených státech je v řadě států tráva povolená. Proč stát zakazuje rostlinu, kterou si každý může sám vypěstovat? Rozumný člověk chápe, že něco takového nelze mít nikdy pod kontrolou. Zákon, který je v naprostém rozporu s realitou, jehož důsledné dodržování by vyžadovalo rozsáhlou perzekuci velké skupiny obyvatel a spotřebovlo by obrovské lidské i finanční zdroje, takový zákon je nejen nesmyslný, ale hlavně zbytečný.

Podle mě by dopady legalizace konopí byly v drtivé většině příznivé. Policie by mohla přestat postihovat důchodce, kteří si na zahradě vypěstují pár rostlinek na mastičku. Otevřely by se nové podnikatelské příležitosti, ne každý má možnost nebo chuť věnovat čas a úsilí pěstování vlastních rostlin. Nejspíš by to do ČR přitáhlo i turisty. Že konopná turistika funguje, můžeme vidět v Holandsku. Stejně tak na příkladě Nizozemí můžeme vidět, že za ty roky se z Holanďanů nestaly trosky závislé na konopí a že společnost tam dál funguje zcela normálně. A stát by taky nepřišel zkrátka, z provozu coffee shopů a legálních pěstíren by mu při rozumné míře zdanění mohly plynout příjmy z odvětví, ze kterého zatím nedoputovala do státní kasy ani koruna.

Každá vláda už od revoluce se snaží za nemalé peníze zlepšovat situaci důchodců, jež budou v budoucnu sociálně nejohroženější skupinou obyvatel. Přitom legalizace konopí by byl krok, který by stát nestál ani korunu a jejich situaci by zlepšil. Za prvé by ušetřili za léky. Konopí pomáhá zmírňovat příznaky mnoha nemocí. Za druhé by se nemuseli zatěžovat negativními účinky. Možná, že by jim to trochu zhoršilo krátkodobou pamět, ale to je v důchodovém věku nepodstatné, pamět už stejně selhává. Takhle by měli aspoň radost ze života, což si myslím, že je něco, co je k nezaplacení.

Autor: Pavel Starý | sobota 8.11.2014 20:11 | karma článku: 39,68 | přečteno: 3455x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:25

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik