Ministr Němeček se zbláznil

9. 04. 2015 11:28:11
Nový návrh zákona, který má zakázat kouření v restauracích, jde mnohem dál, než kterákoliv předchozí opatření. Netýká se jen cigaret, ale také e-cigaret a prodeje alkoholu. Zavádí opatření dosud nevídaná.

Negativní dopady zákazu kouření

Tato část zákona má celkem slušnou společenskou podporu, bohužel funguje jako jakýsi fíkový list pro zbytek opatření, která chce vláda zavést. Nicméně i tak se domnívám, že je dobré si připomenout, jaké budou nezamýšlené negativní dopady této části, což je věc, se kterou se zákonodárce obvykle příliš nezatěžuje.

Za prvé budou provozovatelé hospod zákon obcházet nebo rovnou porušovat. Když lidé něco dělat chtějí, tak to dělat budou a žádný zákon jim v tom nezabrání. Užívání jiných drog taky nezabránil fakt, že to zákon zakazuje. Zákon se bude i těžko vynucovat, jen v našem dvacetitisícovém městě je víc jak třicet hospod, kolik jich asi je v Praze, Brně nebo Ostravě? Zkrátka je tu řada otázek bez odpovědí.

Má stát kapacity na to, aby všechny hospody kontroloval? Bude policie, hygiena nebo obchodní inspekce jezdit i do všech zapadlých vesnic, kde mají hospodu? Jak často? Kolik lidí to zaměstná a kolik to bude stát peněz?

Za druhé budou cigaretovému kouři a hluku vystaveni lidé, kteří by toho byli dříve ušetřeni. Mnoho hospod sídli ve městech a jediný prostor, kam budou moct kuřáci vyrazit na cigaretku, je ven před dveře. Kouření je společenská záležitost, takže ven nejspíš budou vyrážet celé skupinky často podnapilých kuřáků. Oblakům cigaretového kouře tak budou vystaveni chodci, kteří kolem hospody jen procházejí. Navíc ti lidi asi nebudou celou dobu mlčet, takže přeji mnoho štěstí městské policii, které bude xkrát za noc volat nervózní důchodkyně, která nemůže spát, protože každou půlhodinu pod jejím oknem dělá brajgl banda deseti lidí, která si šla zapálit před hospodu naproti přes ulici.

Jako poslední mě napadá, že provozovatelům nekuřáckých zařízení vezme zákon konkurenční výhodu. Řada lidí odmítá navštěvovat prostory, ve kterých se kouří. V okamžiku, kdy se kouření zakáže plošně, můžou přijít provozovatelé nekuřáckých podniků o významnou část klientely, protože už jim nic nebude bránit v tom, zajít si do hospody, která je blíž, má lepší pivo, hezčí servírky apod.

Zakážeme i e-cigarety. Proč? Prostě proto!

Zákon počítá i se zákazem elektronických cigaret. Sice zatím nikdo neprokázal, že by e-cigarety jakkoliv škodily lidem v okolí jejich uživatelů, na druhou stranu nikdo zatím nade vší pochybnost neprokázal, že škodit nemohou. Tak je zakážeme preventivně. Tohle je naprosto nepřípustné omezování svobody. Stát nemůže přece něco zakázat jen proto, že se domnívá, že by to mohlo někomu uškodit.

Na fotbale už jen pivko, vánoční trhy bez svařáku

Kromě kouření zamýšlený zákon stanovuje i nová pravidla ohledně prodávání alkoholu. Za prvé zavádí povinnost mít v nápojovém lístku jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Je libo vodu z kohoutku za pět korun deci? Tak to totiž většinou dopadne.

Nově má stát také pravomoc postihovat provozovatele hospod za to, že se v jejich podniku jen nachází podnapilí mladiství. Bude tedy muset hospodský krom občanky kontrolovat i hladinu alkoholu v krvi? A ani to ho nemusí zachránit. Představme si situaci, kdy parta výrostků přijde do hospody, osmnáct jim není, to si hospodský zkontroloval, tak si objednají džus. Nicméně jsou to lišky podšité, v batohu mají lahev vodky a džus si potají vylepší. Tu se rozrazí dveře, vletí kontrola, mladí dostanou dýchnout a hospodský krom mastné pokuty musí zavřít krám na dva dny (také novinka). Přitom sám nic špatného neudělal. Tento nový princip objektivní odpovědnosti se do našeho právního systému vkrádá čím dál víc. Stát není schopen trestat pravé viníky, tak to prostě hodí na ty, co jsou po ruce.

Zákon také zakazuje prodej alkoholu ve zdravotnických zařízeních, ve školách (tam je to samý obchod s chlastem, to dá rozum), na akcích pro děti (chcete si zajít na den dětí a dát si pivko? Máte smůlu.), ve stáncích, na tržišti (takže žádný svařák, punč nebo medovina na vánočních trzích) a s výjimkou piva i na sportovních akcích (chudáci všichni ti provozovatelé hospod a bufetů u fotbalových hřišť a na hokejových stadionech). Už teď je jasné, že tohle je totální nesmysl a že pokud to projde, okamžitě tu bude tlak, aby se zavedla řada výjimek.

Zdá se, že pan ministr zdravotnictví Němeček se definitivně zbláznil a rozhodl se bojovat za zdraví občanů za každou cenu i proti jejich vůli. Ve své snaze regulovat kouření a prodej alkoholu zatím zašel dál, než kdokoliv před ním. Nejhorší je, že celý zákon je protlačován pod nálepkou zákazu kouření v hospodách, který má celkem slušnou společenskou podporu. Ty další nesmysly už by mu ani jeho vlastní voliči tak ochotně neodkývali.

Autor: Pavel Starý | čtvrtek 9.4.2015 11:28 | karma článku: 36.71 | přečteno: 2273x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 5.69 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 590 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1574

Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...