Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nedělat ve styku s policistou

Video, ve kterém policista z Pardubic klečí na pachateli bagatelního přestupku, obletělo internet. Co vše tam bylo špatně a jaké z toho pro běžného občana plyne poučení?

Pokud budu věřit informacím uvedeným v článku, situace se seběhla zhruba takto. Domnělý pachatel přestupku vkročil do vozovky v okamžiku, kdy na semaforu dosud svítila červená. Nicméně se tak mělo stát v době, kdy byl provoz na komunikaci zastaven a do rozsvícení zeleného panáčka zbývalo několik vteřin. Tedy nikdo nebyl omezen ani ohrožen. Tím nebyl naplněn materiální znak přestupku a za ním stojící policista to měl nechat být.

Bohužel se tak nestalo, policista v civilu buď na tuhle část školení chyběl, nebo se mu v zápalu boje za dodržování zákona dočasně zatměl rozum. Tomu by nasvědčoval i jeho následný postup, kdy místo zákonem předepsané formulace "Jménem zákona..." použil pro začátek svého zákroku slova: "Nemáte mozek, nebo jste slepý?" Rovněž se ne příliš předpisově prokázal jako příslušník Policie ČR, když služebním průkazem jen tak zamával dotyčnému před nosem.

Pak udělal chybu domnělý pachatel. Začal se s policistou dohadovat a pokoušel se odejít. To ochránce zákona vyprovokovalo k nepříčetnosti, takže vůči domnělému pachateli použil donucovací prostředky. Zřejmě bylo na vině pokračující zatmění mysli, neboť na tuto skutečnost dotyčného dopředu neupozornil, což by rovněž ze zákona měl udělat. Zákrok byl poměrně tvrdý, domnělý pachatel byl sražen na zem, policista mu zkroutil ruku za záda a zaklekl na něj (na tuhle část školení evidentně přítomen byl). Bohužel poloha v předklonu a ruka vypáčená za zády v kombinaci s těsným kabátem znesnadňovaly zadrženému dýchání, takže buďme rádi, že okolo stálo dost lidí, kteří na policistu tak dlouho naléhali, až svoje sevření uvolnil.

Jaké chyby udělal policista? Za prvé zcela špatně vyhodnotil celou situaci, přestupek neměl vůbec řešit. Za druhé nepostupoval dle zákona, když si až někdy v půlce zákroku vzpomněl na slova "Jménem zákona..." a byl ochoten řádně se prokázat služebním průkazem. Za třetí použil na domnělého podezřelého donucovací prostředky, aniž by ho na to zákonem stanovenou formou dopředu upozornil. Možná to někomu přijde jako zbytečné lpění na detailech, ale od člověka, co je schopen otravovat kvůli takové prkotině, bych čekal, že sám bude schopen řídit se do puntíku zákonem. Pokud policista není schopen sám dodržovat zákon, nemůže to chtít po ostatních.

Jaké chyby udělal domnělý podezřelý? První chyba byla, že se s policistou dohadoval. Jedna z hlavních zásad při styku s policistou obviňujícího nás ze spáchání jakéhokoliv přestupku je: "S policisty se nebavíme." Všechno, co řekneme, totiž může být a nejspíše bude použito proti nám. Pokud se vám stane něco podobného, nic nevysvětlujte, na nic neodpovídejte. Už jen samotný fakt, že dotyčný říkal, že tu pokutu klidně zaplatí, byla chyba.

Druhá chyba, kterou udělal, byla snaha z místa odejít. To totiž dalo příslušníkovi v civilu možnost procvičit si chvaty a hmaty a použít hrubou sílu. Je známo, že použití i nepřiměřeně hrubého zákroku policii obvykle projde a vedení to ochotně přikryje. Nedělejte tedy nic, co by dalo policistovi důvod se na vás fyzicky vyřádit.

Ideálně by to mělo proběhnout tak, že by si domnělý podezřelý nejdříve v klidu vyžádal služební průkaz. Když by se ukázalo, že se jedná skutečně o policistu, měl by dbát jeho pokynů a počkat na uniformované kolegy. V průběhu čekání by se s ním o ničem nebavil, rovněž by se o ničem nebavil ani s uniformovanými policisty, pouze by jim poskytl svoje doklady. Pak už by to záleželo čistě na něm. Pokud by mu policisté uložili blokovou pokutu, tak by buď zaplatil, nebo by nechal věc jít do správního řízení, kde by vzhledem k nenaplnění materiálního znaku přestupku vyvázl nejspíš bez trestu. Sice by kvůli prkotině ztratil možná i desítky minut, nicméně by si nejspíš ušetřil nepříjemný střet s dlažbou a přiškrcení.

Jaké z toho nakonec plyne ponaučení pro běžného občana? Od policisty v civilu vyžadujte, aby se prokázal služebním průkazem. S policisty se nebavte a hlavně jim nedávejte žádnou záminku k fyzické konfrontaci, byť by jejich obvinění byla sebeabsurdnější. Nikdy si totiž nemůžete být jistí, jestli proti vám stojí normální policista nebo podobný magor, jakého mají v Pardubicích.

Autor: Pavel Starý | čtvrtek 16.4.2015 1:24 | karma článku: 31,31 | přečteno: 1502x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik