Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU ukázala svoji pravou tvář a je zase o krok blíž k zániku

Již delší dobu v některých svých blozích upozorňuji na rizika spojená se současným vývojem v EU. Nyní se moje slova i slova dalších euroskeptiků pomalu naplňují. Bohužel, zadostiučinění v této situaci člověk cítit nemůže.

Stalo se přesně to, na co kritici Lisabonské smlouvy upozorňovali. Česká republika a další tři státy byly přehlasovány na radě ministrů vnitra, a to v tak základní otázce, jakou je přijímání imigrantů na území vlastního státu. Kde jsou teď všichni ti euronadšenci, kteří nás ujišťovali, že tohle se nikdy nestane, že EU vždy bude hledat konsenzus? Je symbolické, že přehlasování jsme byli v době vlády ČSSD, tedy strany, která přijetí Lisabonské smlouvy podporovala. Sklidili, co sami zaseli. Budou se teď snažit svalit vinu na Brusel, přitom je to přímý důsledek politiky, kterou od počátku podporovali.

Když jsem veřejně kritizoval povinné přerozdělování uprchlíků, bylo mi často namítáno, že přijmout pár tisíc uprchlíků přece není takový problém, že si můžeme dovolit pomoct pár lidem a taky našim partnerům v EU. To je klasická taktika fabiánského socialismu. Navrhnout nesmyslné řešení a následně debatu o smyslu zredukovat jen na míru opatření. Ano, je pravda, že pár tisíc uprchlíků by neznamenalo pro ČR žádnou ekonomickou ani sociální katastrofu, o to ale vůbec nejde.

Za prvé nelze distribuovat lidi jako nějaké balíky po celé Evropě. Lidé mají svoje cíle a touhy a pokud je nechceme vyloženě pozavírat do cel, tak jim jen těžko zabráníme, aby se za nimi nevydali. Uprchlíci k nám přivezení během pár dní vezmou roha a namíří si to do Německa.

Za druhé nás to ani o krok nepřibližuje řešení uprchlické krize. Dokud bude vnější hranice schengenu děravá jako řešeto, dokud nebudeme mít možnost lidi zachráněné z lodí vysadit v bezpečném přístavu někde mimo hranice EU a dokud budou mít uprchlíci před sebou vidinu štědrého sociálního systému v některých zemích, bude oněch 120 tisíc uprchlíků, o kterých se momentálně jedná, jen kapka v moři.

To je další problém kvót. Jak země EU na toto řešení jednou přistoupí, už nic nezabrání tomu, aby se podle stejného klíče postupovalo i příště. Mohli jsme to vidět názorně na pomoci Řecku. Nejdříve vznikl dočasný euroval ESFS, když toto řešení prošlo, vznikl trvalý euroval ESM, který je nyní zcela v rukou byrokratů a zcela mimo kontrolu národních vlád. Ty tak maximálně mohou posílat peníze, o které si řekne. Stejně tak to dopadne s kvótami na uprchlíky. Z jednorázového a dočasného řešení se stane trvalé, protože stejně jako v případě Řecka tu nikdo neřeší příčinu problému, jen jeho následky.

V neposlední řadě není podle mě možné v tak závažné otázce, jakou je imigrace, zcela oslyšet hlas zemí, kterých se to přímo dotkne. Rozhodování o tom, koho přijmout a koho nepřijmout na území svrchovaného státu je jedním ze základních atributů státní suverenity. Protlačit podobné řešení silou a úplně obejít národní vlády, se může EU šeredně vymstít. Už teď jsou v mnoha zemích Evropy na vzestupu různé extremistické strany a tohle je jen další přilévání oleje do ohně. Snaha neustále přitápět pod kotlem integrace a centralizace proti vůli občanů povede ke katastrofě.

Jak krize eura, tak uprchlická krize jasně ukázaly, že EU není schopna pružně reagovat na krizové situace a efektivně je řešit. Jak euro, tak schengen se při první vážnější krizi otřásly v základech. Instituce EU se ukázaly jako zcela nefunkční. Kde je evropský prezident a kde evropská ministryně zahraničí? Proč už dávno nejsou vyjednány smlouvy s Tureckem, Marokem, Libanonem nebo Tuniskem o vybudování bezpečných přístavů a uprchlických táborů, stejně jak to má Austrálie, která si s přílivem imigrantů poradila velmi dobře? Času bylo dost, tahle situace nevznikla ze dne na den. V Sýrii se válčí už čtyři roky. Stejně tak Itálie už řadu let upozorňuje, že příval běženců prchajících do Evropy přes Lybii nezvládají. Ono asi bylo důležitější zakazovat žárovky a regulovat zakřivení okurek.

Je čas, aby Evropa vzala rozum do hrsti a vykašlala se na drahé a nefunkční bruselské instituce. Státy mezi sebou mohou spolupracovat i bez EU. Ministři a premiéři zemí se mohou nadále setkávat a jednat spolu, země spolu mohou volně obchodovat, lidé mohou cestovat, to vše lze i bez EU a jejich institucí. Obávám se ale, že toho evropští politici nebudou schopni a budeme muset čekat, dokud se tahle drahá a zbytečná instituce sama nerozpadne. Už předem hádám, že to nebude za příjemných okolností. Jen těžko lze při současném vývoji cítit nějaké zadostiučinění, když člověk vidí, kam Evropa pomalu směruje. Pokud má EU čelit budoucím krizím a výzvám, musí se zásadně změnit. Bohužel, něčeho takového už podle mě není schopná. Zkušenosti říkají, že řízený rozpad je obvykle lepší než živelný. Nebylo by tedy nakonec lepší tenhle nefunkční spolek rozpustit, než bude pozdě?

Autor: Pavel Starý | středa 23.9.2015 9:10 | karma článku: 33,16 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik