Pořad Ano, trenére!? Jen reality show z venkova

24. 10. 2015 17:24:58
Nový pořad FTV Prima pro mě byl zatím zklamáním. Zatímco řada restaurací se po návštěvě Zdeňka Pohlreicha výrazně zlepšila, František Straka podobný úspěch u fotbalistů nejspíš nezaznamená.

Na novou sérii jsem se celkem těšil. Bylo mi jasné, že si asi nenajde tak široké publikum jako Pohlreichův pořad, jelikož do restaurace si občas zajde každý a stejně tak skoro každý se momentálně tváří jako kulinářský expert. Nicméně jako člověk, který se už od útlého dětství pohybuje kolem regionálního fotbalu a poměry v nižších fotbalových soutěžích zná celkem dobře, jsem byl zvědav, co zkušený trenér do těch klubů přinese.

Bohužel jsem byl velmi zklamán. Čekal jsem, že trenér Straka stráví s hráči mnohem více času. Že se jim bude věnovat třeba celý týden, poradí, jak zlepšit tréninky, bude je motivovat v kabině atd. Nic z toho jsme neviděli. Krom několika jeho rozhovorů s hráči a trenérem absolvoval s týmem pouze jeden (ano opravdu jeden) trénink, vytyčil jakési cíle a pak sedl do auta a zmizel zpátky do Prahy, aby se ještě dvakrát zjevil. Jednou na derby, jednou na konci sezony, kdy si zkontroloval, jestli jím stanovené cíle byly naplněny. Na co s sebou přivezl asistenta, jsem vůbec nepochopil. Byl nám pouze představen a pak jsme ho až do konce dílu neviděli.

Chápu, že pomoct fotbalovému týmu je daleko těžší než pomoct restauraci. Restaurace je hlavně o majiteli, případně provozním, který udá směr a najme si pro naplnění svých cílů ty správné lidi. Změny tak lze dosáhnout snadněji, přepnutím mysli jednoho člověka. Oproti tomu fotbalový tým je daleko komplexnější organismus. Máme tu vedení klubu, trenéra, hráče. Individuality s často rozdílnými představami. Navíc na okresní úrovni nemůžete hráče "propustit" a najmout si jiné, jako to jde s personálem v restauraci. Jsou to obvykle místní kluci, co hrají zadarmo nebo za pivo a párek a nemá je kdo nahradit. Musíte prostě pracovat s tím, co máte. I tak si ale myslím, že jim František Straka mohl pomoct mnohem víc, strávit s nimi více času, ukázat jim, co v tréninku, například z hlediska fyzické přípravy, dělají špatně. Mohl je zkusit lépe poznat po fotbalové stránce a poradit se s trenérem o sestavě i herním systému, přinést zkrátka do provinčního fotbalového klubu závan čerstvého vzduchu a některé modernější postupy a poznatky. Nic z toho se bohužel nestalo.

Trochu to přičítám faktu, který jsem uváděl na začátku, že fotbalová tematika nemá tak široký záběr na diváky jako pořad z prostředí restaurací. Producenti se tak rozhodli soustředit svou pozornost místo na sportovní stránku, spíše na tu lidskou. Měli jsme díky tomu možnost nahlédnout do soukromého života svérázného trenéra, který sám sebe považuje za emzáka, je třikrát rozvedený a vrcholem jeho taktické přípravy je učit hráče na tréninku, jak se padá ve vápně, aby na závěr s kytarou zazpíval píseň o tom, jak je český fotbal zkorumpovaný. Viděli jsme hráče, skvělou partu kluků, co si rádi posedí u pivečka a zazpívají. Druhý den na tréninku to z nich sice táhne jak ze sudu, ale to trenéru Strakovi nějak zvlášť nevadí, neodpustí si jen drobnou poznámku o hašlerkách. Mohli jsme vidět rozhovory s maminkami, manželkami nebo přítelkyněmi hráčů, samozřejmě tu bylo i pár momentů ze zápasů.

Celkově vzato, je to spíš taková reality show z venkova o lidech, co se motají okolo fotbalu. Soudě podle prvního dílu byla v zájmu větší sledovanosti odsunuta do pozadí sportovní stránka věci, což je podle mě škoda. Těm klukům to mohlo aspoň trochu pomoct, takhle je může hřát maximálně pocit, že byli v televizi.

http://play.iprima.cz/ano-trenere/ano-trenere-holasovice

Autor: Pavel Starý | sobota 24.10.2015 17:24 | karma článku: 9.54 | přečteno: 700x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1574

Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...