Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fašizuje se i NATO?

Vrchní velitel amerických sil v Evropě v projevu před senátní komisí prohlásil, že do proudu lidí směřujících do Evropy se velmi pravděpodobně vmísili i bojovníci IS. Přestanou zastánci volné migrace toto nebezpečí přehlížet?

Nejedná se o žádnou novou informaci. Na toto riziko upozorňují bezpečtnostní experti i tajné služby už dlouho. Samozřejmě tento argument zhusta využívají i fanatičtí odpůrci migrace. Není se čemu divit. Oficiální představitelé států EU se tomuto tématu úmyslně vyhýbají. Přitom každý, kdo není úplně zaslepený a má špetku selského rozumu, musí chápat, že v IS by byli naprostí hlupáci, kdyby současné migrační vlny nevyužili a svoje lidi do Evropy nepropašovali.

Bohužel, situace ve společnosti je momentálně tak vyhrocená a emočně vypjatá, že ani jedna ze stran není schopná vidět realitu. Na jednu stranu zastánci imigrantů bagatelizují podobná rizika s tím, že je to jen protiuprchlická propaganda. Že bojovnici IS by si cestu do Evropy stejně našli a že nelze kvůli pár jedincům odmítat všechny, co potřebují pomoc. Lidé, upozorňujicí i v dobré víře na toto riziko, jsou v této vřavě nálepkováni jako fašisti a xenofobové. Je fašista a xenofob i americký generál?

Na druhou stranu fanatičtí odpůrci vidí nebezpečí ve všech příchozích. Nejradši by celou Evropu obehnali drátem a nepustili sem vůbec nikoho. Přitom přehlížejí fakt, že máme vůči válečným uprchlíkům skutečně jistou morální povinnost.

Teď nemluvím o podle mě pseudohumánní odpovědnosti za všechny chudé a trpící. Není v silách vyspělého světa pomoci všem. Naše morální odpovědnost spočívá krom podepsaných mezinárodních úmluv zejména v hloupé politice vůči islámskému světu obecně. Západ vojenskými intervencemi v Iráku, v Lybii i jinde a pokusům o vyvezení západního modelu demokracie do společností, které na to nebyly připraveny, destabilizoval celý region. Ve vzniklém mocenském vakuu se objevil i Islámský stát. Na tragické situaci lidí prchajicích před válkou a neutěšeném stavu celého regionu máme prostě svůj podíl.

Stojíme tedy před dilematem. Na jednu stranu máme morální odpovědnost pomoci obětem současné krize na Blízkém východě, na druhou stranu nemůžeme do Evropy nekontrolovaně vpustit dav, který sem směřuje. Řešení existuje, jen není snadné. V prvé řadě je třeba získat nad vlnou lidí valící se do Evropy kontrolu. Na incidentu v Paříži bylo názorně vidět, jaký chaos dokáže způsobit i malá skupina dobře organizovaných a cílevědomých bojovníků.

Vlna se musí zastavit na hranicích Evropy, tomu by mělo napomoci několik opatření. Za prvé rezolutní prohlášení, že lidé, kteří vniknou na území států EU nelegálně, automaticky pozbývají práva na azyl. S tím musí jít ruku v ruce i další opatření. Musí být vyjednány a podepsány smlouvy se třetími zeměmi o zřízení táborů na jejich územích, kde budou migranti zadrženi a kde s nimi bude vedeno i azylové řízení. Na mysli mám státy jako Turecko, Egypt, Jordánsko, Tunisko nebo Maroko. Na území EU tak budou vpušteni jen ti, kteří budou prověřeni, kterým bude oficiálně uznán status uprchlika a budou mít právo na azyl v některé ze členských zemí.

Že je to nesnadné a nebude to hned? Ano, souhlasím. Moje otázky ale zní: "Proč už to není dávno vyjednáno? Itálie už roky upozorňuje, že příliv imigrantů z Afriky nezvládá, konflikt v Sýrii taky trvá léta. Co dělali představitelé EU celou tu dobu? Nač máme předsedu Evropské rady s platem lepším jak Obama? Nač máme evropskou ministryni zahraničí? Co dělaly ty hordy úředníků a expertů? To opravdu nikdo nic takového nepředvídal?"

Je nejvyšší čas přestat strkat hlavu do písku a tvářit se, že to nějak zvládneme. Hrozí reálné nebezpečí. To není propaganda, ale krutá realita. Bojovníci IS jsou nejspíš na cestě do Evropy. Velitel evropských vojsk NATO nemluvil jen tak do větru. Pokud nedostaneme pod kontrolu dav, který se k nám hrne, čekají nás nepěkné časy. A odnesou to nakonec všichni. Současní obyvatelé Evropy i ti, kteří sem prchají před válkou. Lidé kteří utíkali na západ před komunismem taky museli živořit měsíce i roky v uprchlických táborech, než se jim otevřela možnost žít svobodně v nové zemi. Je dalším velkým úkolem lídrů EU vysvětlit těm, jež k nám prchají, že nelze jejich cestu za lepším životem upřednostnit před bezpečím vlastních obyvatel.

Autor: Pavel Starý | čtvrtek 3.3.2016 14:37 | karma článku: 22,80 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik