Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začátek konce "Ever Closer Union"

Do nedávna se zdálo, že v EU není jiné cesty, než stále těsnější spojení a spolupráce členských zemí. Neústupnost a tvrdohlavost evropských politiků nakonec způsobila, že se unie pomalu ale jistě začíná štěpit.

Do roku 2008 se zdálo, že EU je na cestě k evropskému superstátu. Unie se roztáhla prakticky přes celý kontinent. Řada států si užívala společné měny, ekonomika šlapala, vše se zdálo skvělé a evropští politici spřádali další plány, jak Evropu ještě více zharmonizovat a udělat z ní takový malý ráj na zemi. Pak ale přišlo kruté procitnutí do reality. Splasknutí hypoteční bubliny v USA a následné ekonomické otřesy nastavily evropské ekonomice i politice nepříjemné zrcadlo. Co následovalo, se jako červená nit táhne s unií a jejími čelními představiteli až dodnes. Opakování stále stejných chyb, neústupnost, neschopnost nebo neochota vidět realitu a kapitulace zdravého rozumu před vznešenými ideály.

Krize, která zasáhla Evropu, ukázala první štěpnou linii, která se táhne od Pyrenejí, přes Alpy, až po Balkán. Státy na sever od této linie, se zdravější ekonomikou a bankovním sektorem, menším veřejným dluhem a měnou, která více či méně odpovídala jejich ekonomické výkonnosti, krizí prošly relativně se ctí. Zato na jihu Evropy to bylo o poznání horší. Masivní veřejný dluh, banky se spoustou špatných úvěrů a měna o poznání silnější, než by jejich ekonomika reálně mohla mít, zapůsobily v krizi jako smrtící koktejl. Pouze masivní finanční transfery ze severu na jih odvrátily ekonomickou katastrofu, přičemž příčinu krize to nijak nevyřešilo, pouze byl získán nějaký čas do doby, kdy vypukne krize další. Bylo to zejména lpění na politických ideálech a zavírání očí před ekonomickou realitou, co zabránilo jakémukoliv trvalejšímu řešení a je jen otázkou času, kdy tu stejný problém budeme mít znovu.

Druhá štěpná linie v podstatě kopíruje hranici železné opony. Tento jev vykrystalizoval díky krizi současné, tzv. migrační. Zatímco státy na západ od pomyslné linie se zejména díky vysoké životní úrovni, vstřícné azylové politice a štědrému sociálnímu systému potýkají s masami migrantů z Afriky a Blízkého východu, východní část unie je prozatím tohoto náporu ušetřena a dělá vše pro to, aby tomu tak v budoucnu zůstalo. Důvodů je podle mě několik. Obyvatelé východního bloku vidí problémy, které masivní migrace ze zaostalých a kulturně odlišných regionů na západě způsobuje. Vidí sociálně vyloučená ghetta na předměstích, vidí kriminalitu a sociální nepokoje, vidí, že řada přitěhovalců se často ani ve třetí generaci nedokázala integrovat do společnosti a nechtějí si stejné potíže nechat zavléct do vlastních zemí. Dalším důvodem je historická zkušenost. Obyvatelé bývalého východního bloku mají ještě v živé paměti, že dobro nařízené shora nefunguje. Na rozdíl od obyvatel západní části unie mají daleko větší cit pro realitu a nedají tolik na řeči politiků. Zkrátka nevidí svět takový, jaký by měl být, ale spíš takový jaký je. Nenechají si chladný úsudek příliš zamlžit vzletnými frázemi, spíš přemýšlejí o tom, co by je to všecko mohlo stát a jaký by to mělo vliv na jejich životy.

Nechci ani jeden z přístupů vyzdvihovat. Oba jsou dle mého legitimní a čas ukáže, který byl lepší. Hlavní rozdíl vidím v tom, že státy východního bloku se nesnaží vnutit svůj přístup západu. V opačném směru je tomu bohužel přesně naopak. Nelze přijmout rozhodnutí a pak se snažit jeho negativní důsledky přenést na ty, co tak neučinili. Stejně jako v prvním případě je i tady řešení zatím v nedohlednu, pouze se získává čas. Snaha protlačit vše silou a výhružkami povede jen k další polarizaci uvnitř unie.

Není náhoda, že k Brexitu došlo právě v této době. Způsob, jakým unie reagovala na krize, které ji zasáhly, ukázal v jasném světle, kudy se hodlají její vládci dál ubírat. Británie vždycky stála tak trochu mimo. Posledních několik let bylo cítit, že směr, kterým se unie vydala, Britům nevyhovuje. Snaha o dohodu byla ignorována, a tak se nelze divit, že se Britové na tomto projektu odmítli nadále podílet.

Pokud se vrcholní představitelé unie budou k bývalému východnímu bloku chovat stejným způsobem, nebudou chtít slevit z nastaveného kurzu, budou prosazovat věci silou, pak stejně jako v případě Británie hrozí, že příkopy se budou tak dlouho prohlubovat, že nakonec státům na východ od Německa nezbude, než tento spolek opustit. Tak jako tak současná situace podle mě znamená konec ideálů o federalizované Evropě. Evropská unie se buď rozvolní a vrátí značnou část pravomocí zpět členským státům, nebo dřive či později ve stávající podobě přestane existovat.

Autor: Pavel Starý | čtvrtek 22.9.2016 15:48 | karma článku: 22,31 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik