Největší problém ANO? Babiš

22. 10. 2017 20:58:26
ANO s velkým náskokem vyhrálo volby do poslanecké sněmovny. Nicméně chleba se začne lámat až po volbách, kdy se vyjednává vládní koalice. Největší překážkou na cestě k úspěchu přitom paradoxně může být sám předseda hnutí.

Babiš vyhrál, o tom není pochyb. Bohužel pro něj a naštěstí pro zbytek republiky nevyhrál dost. Jeho sen o jednobarevné vládě ANO se rozplynul. Sám šéf si je toho vědom, když dnes na komentáře ohledně jeho fantasmagorické brožury, kde se zamyslel, jak by se dala země manažersky řídit, aby mu to ta zastupitelská demokracie moc nekomplikovala, reagoval podrážděně, že Ústavu měnit nikdy nechtěl a že si ČT nemá zvát do studia politology, co lžou. Klasická odpověď, kterou už známe. Co se mu nehodí do krámu, je lež, případně za to musel někdo někomu něco zaplatit. Podle sebe soudím tebe.

Hnutí ANO tak nezbývá, než najít ve sněmovně ještě jiný politický subjekt, se kterým bude vládnout. A tady možná narazí kosa na kámen. Problém, který ANO má, je totiž sám jeho předseda. Koaliční potenciál politické divize Agrofertu dost omezuje fakt, že jeho předsedu a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka trestně stíhá policie za dotační podvod s Čapím hnízdem. Logicky se nikomu nebude chtít do vlády, kde její dva vrcholní představitelé čelí trestnímu stíhání. Nehledě na praktickou rovinu celé věci, kdy hrozí, že oba pány vsadí do vazby, odkud se vláda bude řídit jen těžko.

Dále je tu samotná osobnost Andreje Babiše. Měli jsme možnost vidět, jakým způsobem se choval ve vládě, kde ANO nebylo tím nejsilnějším subjektem. Člověk občas nevěděl, kdo je premiér, jestli Sobotka nebo Babiš. Nemusím mít moc bujnou fantazii, abych si uměl představit, jak by vypadalo jeho jednání z pozice premiéra ve vládě, kde bude mít silně dominantní většinu. Nemyslím si, že ostatním parlamentním stranám se bude chtít vstoupit do koalice, kde se k nim bude premiér chovat jako k onuci a bude na ně svádět veškeré vládní neúspěchy.

Jsme teprve na začátku. První problém může být vyřešen, pokud se pánům Babišovi a Faltýnkovi podaří přesvědčit sněmovnu, aby je nevydala. To bude jedno z prvních klíčových hlasování, které hodně napoví, čeho se od nové sněmovny můžeme dočkat. Co se týče toho druhého problému, tam jsem skeptičtější. Po volbách se sice začaly ozývat hlasy, že by se strany měly chovat pragmaticky a konstruktivně a zajistit zemi stabilní vládu. Nejsem si ale jist, jestli se někomu tu smlouvu s ďáblem bude chtít podepsat. Cenu za vládnutí s hnutím ANO pocítili oba jeho minulí koaliční partneři. Lidovce to stálo čtyři křesla, sociální demokraty rovných třicet pět. Způsob, jakým před volbami Andrej Babiš a jeho média kydali špínu zejména na ČSSD, by měl být varováním pro všechny, co angažmá ve vládě zvažují.

Jestli jsem se za tu dobu, co politiku sleduji, něco naučil, tak že stát se může cokoliv. Hned dva subjekty, SPD a Piráti, jsou zatím velkou neznámou a jen těžko lze odhadovat, co od nich čekat. Možné je i to, že některá z tradičních stran nakonec neodolá vábení moci. Přesto se domnívám, že přes drtivé volební vítězství bude mít Andrej Babiš nemalý problém sestavit stabilní vládu a dobře mu tak, protože si za to může sám. Nakonec to bude muset možná zkusit s menšinovou vládou a vyjednáváním podpory napříč sněmovnou, což bych mu moc přál.

Autor: Pavel Starý | neděle 22.10.2017 20:58 | karma článku: 25.86 | přečteno: 997x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 323 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1574

Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...