Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

Pro ty, co se s termínem pojištění proti pokutám setkávají prvně, krátké vysvětlení. Nejedná se o pojištění v klasickém slova smyslu. Firmy, které tuto službu poskytují, za vás nebudou platit pokuty, ale budou vás zastupovat ve správním řízení, kde všemi možnými prostředky budou usilovat o to, abyste pokutu platit nemuseli.

Pokud policie nebo správní orgán neudělá nějakou vyloženou chybu, na základě které se to bude dát smést ze stolu, obvyklá strategie těchto firem je řízení všemi možnými způsoby protahovat, až bude přestupek promlčen. Osobně nejsem příznivec takového postupu a nikomu bych jej nedoporučoval. Firma má vaši plnou moc. Jedná se o blackbox, do kterého moc nevidíte a může se vám stát, že se nakonec nebudete stačit divit, až přijdete o papíry. Nic není nikdy stoprocentní. Tisíckrát jim to může vyjít a vy můžete být ten tisící první klient, který to schytá.

Tyto firmy jsou trnem v oku státní moci, která už řadu let buduje něco, co bývá označováno jako silniční fašismus. Jedná se o systém, kdy pod záminkou zvyšování bezpečnosti na silnicích se neustále utahují šrouby, zpřísňují se zákony, hrozí větší a větší sankce, rozšiřují se pravomoci policie i správních orgánů. Ruku na srdce, máte pocit, že by to fungovalo? Cítíte se na silnicích bezpečněji? Já mám řidičský průkaz nějakých čtrnáct let a za tu dobu mám pocit, že se to spíš zhoršilo, nepřikládal bych to změně v chování řidičů, to je tak nějak pořád stejné. Spíš bych to přičítal mnohem hustšímu provozu, kde je větší šance narazit na magora nebo se dostat do potenciálně nebezpečné situace.

Zkrátka a dobře, nemám pocit, že by tato strategie z hlediska bezpečnosti přinesla jakékoliv hmatatelné výsledky. Vzpomínáte ještě na rok 2006, kdy se zaváděl bodový systém? Jeho předkladatelé a všemožní dopravní experti nám tvrdili, jak silniční piráti zmizí do dvou let ze silnic. Uplynulo dvanáct let a piráty na silnicích máme pořád. Nějak jim to nevyšlo.

Proč tedy ještě přitápět pod kotlem a pokračovat v něčem, co zjevně nepřináší výsledky? On ten systém totiž funguje, ale úplně jinak, než jak nám bylo předloženo. Vůbec nejde o bezpečnost, ale o příjmy z pokut. Všimněte si, jak za poslední roky vyrostly po celé republice radary jak houby po dešti. Zejména některé obce jsou v tomto směru velmi aktivní a málokterý starosta si nenechá někam namontovat podobnou budku na peníze. Všude vyrostla spousta značek, že už je člověk ani nezvládá vnímat, policie se chlubí novými neoznačenými vozidly, které vás změří a vy si toho ani nevšimnete. Kolikrát se vám stalo, že jste potkali policejní hlídku s radarem na místě, kde je rychlá jízda nebezpečná a kolikrát na přehledných úsecích? Ve velkých městech vznikají nesmyslně složité parkovací zóny, ve kterých se často nevyznají ani místní a odtahový byznys jenom kvete. Vytvořil se tu dokonalý systém, který má jediný cíl, donutit vás porušit předpisy, nachytat vás při tom a napařit vám pokutu.

Jedná se de facto o dodatečné zdanění, jakousi daň z tachometru, dávno už se upustilo od lovení velkých ryb, teď se chytají mřenky, ale ve velkém, z řidičů se stala lovná zvěř. Každá akce vyvolává reakci a právě pojišťovny proti pokutám jsou přímým důsledkem nastolené strategie. Lovit takhle ve velkém má i svoje nevýhody. Lidi totiž nejsou ovce a nechce se jim platit za každý domnělý přestupek, který jim byl přičítán. Začali se bránit ve správních řízeních a mnohdy byli úspěšní, neboť náš právní systém je tak "dokonalý", že pro samotné policisty a úředníky je často nemožné podle něj správně postupovat. Objevila se diskusní fóra, kde je možné se poradit o správném postupu, jsou i poučení laikové, kteří některým svým známým dobrovolně pomáhají a objevily se právě i tyto firmy, které za paušální poplatek právní zastoupení nabízejí.

U veřejnosti převládá názor, že služby těchto firem si platí jen silniční piráti, kteří si jezdí jak chtějí, parkují jak chtějí a policistům se smějí do obličeje, což je samozřejmě státní mocí a silničně fašistickou lobby mohutně podporováno. Medvědí službu tomuto oboru prokázal jistý youtuber známý jako MajkJePan, který ve svých videích, které se nakonec ukázaly jako promo pro jednu z těchto firem, přesně tento stereotyp podporoval. Stát pochopitelně o podobný typ služeb nestojí, neboť v jeho zájmu je, abyste poslušně zaplatili a najímat si profesionální zastoupení je komplikace, která mu kazí výnosný byznys. Nicméně se jedná o naprosto legální způsob podnikání.

Nový rozměr do této situace vnesl Nejvyšší správní soud, který konstatoval, že najmutím si této služby dáváte najevo pohrdání právním řádem a že je možno to brát jako přitěžující okolnost. De facto konstatují, že klienti těchto firem si tuto službu platí s úmyslem porušovat předpisy, přičemž počítají s tím, že toto chování jim projde. Nevylučuji, že takoví lidé mohou skutečně existovat, ale je opravdu odvážné bez konkrétních důkazů dovozovat, že je to tak v případě všech klientů. Podobnou generalizaci bych čekal od diskutérů na novinkách, ne od soudců Nejvyššího správního soudu. Jedná se o velmi nebezpečný právní názor, kdy vzato do důsledku je brán jako přitěžující fakt, že jste si najali právní zastoupení. Nemám problém s tím, pokud by se v konkrétních případech podařilo skutečně prokázat onen úmysl beztrestně porušovat zákon, pak ať je to bráno jako přitěžující okolnost. Hodit ale takhle do jednoho pytle všechny klienty, kteří si legálně objednali legální službu, je velmi špatná vizitka českého soudnictví. Blíží se snad opět doba, kdy se obhajoba stane součástí obžaloby?

Autor: Pavel Starý | pátek 14.9.2018 20:29 | karma článku: 39,91 | přečteno: 3646x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Nebuďme jako oni

S blížícím se termínem druhého kola prezidentských voleb a vrcholící kampaní cloumají se zastánci obou kandidátů stále větší emoce. Zejména ta vzdělanější část populace by se ale měla snažit chovat racionálně.

23.1.2018 v 18:18 | Karma: 12,64 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik