Arogance moci Finanční správy

21. 09. 2018 18:15:10
Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

Po nástupu Babišova hnutí ANO k moci byl v Sobotkově vládě hlavním proklamovaným cílem zvýšený výběr daní. Snaha rychle ukázat nějaké výsledky vedla k velmi razantnímu postupu ze strany Finanční správy vůči daňovým subjektům. Oblíbeným nástrojem se staly tzv. zajišťovací příkazy. Ve zkratce jde o to, že Finanční úřad má podezření, že by firma v budoucnu nemusela být dostatečně solventní, aby zaplatila daň, která jí bude vyměřena, a obstaví její majetek. V drtivé většině případů něco takového znamená pro firmu konec.

Nástroj, který vznikl zejména kvůli boji proti karuselovým podvodům, kdy se zboží nebo služby přeprodává přes řetězec firem, přičemž jedna firma v řetězci neodvede DPH a jiná žádá její odpočet. Ve chvíli, kdy na to Finanční správa přijde, je firma, která daň neodvedla, obvykle v likvidaci a má rozprodaný majetek. Tento výjimečný nástroj se začal aplikovat v masovém měřítku. Za první dva roky působení Andreje Babiše na ministerstvu financí vzrostl počet vydaných zajišťovacích příkazů o 350%.

Bohužel postup Finanční správy nebyl v mnoha případech oprávněný, jak dokazují soudní spory. Ze 122 sporů, týkajících se neoprávněně vydaných zajišťovacích příkazů, jich je momentálně ukončených 89 a z nich 35 Finanční správa prohrála. To je takřka každý druhý z pěti. Situace je tedy taková, že Finanční správa pod vedením hnutí ANO zlikvidovala za posledních pět let neoprávněně 35 firem.

Tyto firmy patřily poctivým podnikatelům, kteří nic neprovedli, pouze se stali obětí nezákonného postupu státní moci. 35 zlikvidovaných firem znamená existenční problém pro stovky lidí. Jedná se jak o jejich majitele, tak i zaměstnance, kterým tyto firmy zajišťovaly obživu. Nemluvě o problémech pro jejich dodavatele a klienty. Stovky rodin kvůli špatnému rozhodnutí úředníka přišly ze dne na den o příjmy. To by si měli všichni ti lidé z Finanční správy uvědomit, jaký dopad může mít jejich chybné rozhodnutí. Nehledě na to, že poškozené firmy se budou jistě soudit se státem o náhradu škody, takže to navíc zaplatíme my všichni na daních.

Člověk by čekal, že za tak masivní pochybení, které bude stát daňového poplatníka miliardy korun, budou na Finanční správě, potažmo na Ministerstvu financí padat hlavy. Nestalo se tak, ředitel Finanční správy Martin Janeček je nadále ve funkci, beru to jako totální výsměch všem těm poškozeným firmám a rodinám.

Oficiální stanovisko Finanční správy je toto:

„Uvědomujeme si možné důsledky použití zajišťovacích příkazů, a proto ho využíváme zcela mimořádně a výhradně ve zvláště závažných případech,“ uvedl Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství s tím, že loni navíc správa vydala metodický pokyn, který sjednocuje, zpřesňuje a zkvalitňuje současnou praxi vydávání zajišťovacích příkazů.

Ano, čtete správně, vydali metodický pokyn a tím to pro ně hasne. Tak moc je jim osud všech těch neprávem poškozených občanů u zadku.

Informace pro blog jsem čerpal z tohoto článku:

https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/bernak-prohral-dve-petiny-sporu-k-zajistovacim-prikazum-1351439

Autor: Pavel Starý | pátek 21.9.2018 18:15 | karma článku: 39.83 | přečteno: 3819x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 146 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1574

Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...