Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

Ne, že bych si snad myslel, že místní nezvládnou organizaci podobného zápasu, věřím, že vše bude profesionální. Mé obavy jsou jiného rázu. Ázerbájdžán není standardní demokratickou zemí. Pro nás až příliš vzdálená a malá země na pomezí Asie a Evropy, o které toho průměrný Čech příliš vědět nebude, je klasickou diktaturou, jakou bychom hledali spíše někde ve Střední Asii nebo na Blízkém východě. Moc zde už několik desetiletí pevně drží v rukou klan Alijevů, jejichž vliv plyne zejména z příjmů z těžby ropy. Režim zcela běžně manipuluje s volebními výsledky, potlačuje svobodu slova, likviduje nepohodlné nevládní organizace, zatýká politické odpůrce, zastánce lidských práv a novináře, omezuje svobodu médií. Prezident Ilham Alijev dokonce nedávno jmenoval svoji manželku víceprezidentkou a učinil ji tak druhým nejmocnějším člověkem v zemi. Kdo by se chtěl o současných poměrech v této zemi něco málo dozvědět, může si například přečíst tento článek.

Přesto se UEFA rozhodla v této zemi uspořádat finále Evropské ligy a částečně tak diktátorský režim a jeho praktiky legitimizovat. Dalším problémem je letecké spojení. Přímo do Ázerbájdžánu létá jen místní letecká společnost, počet letů je omezený, pro fanoušky bude velký problém dostat se na zápas a zpět včas, bez nutnosti dlouhých mezipřistání a několikadenní dovolené. Kdyby někdo chtěl vyrazit autem, zabere mu cesta do Ázerbájdžánu tři dny.

V neposlední řadě je zde problém jménem Náhorní Karabach, sporné území na hranicích Arménie a Ázerbájdžánu, o které tyto země vedou spor a kvůli němuž spolu neudržují diplomatické styky. Jeden z hráčů Arsenalu, Henrich Mchitarjan, je Arménec, je dokonce kapitánem arménské fotbalové reprezentace. Když hrál Arsenal na podzim v Ázerbájdžánu s FK Karabach v základní skupině, raději zůstal v Londýně v obavě o svoji bezpečnost. Arsenal pro něj požaduje od UEFA garance bezpečnosti, v tuto chvíli ale žádné nemá a tak není jisté, jestli tak Mchitarjan o finále nakonec nepřijde.

Ptáte se, proč UEFA pořádá finále Evropské ligy de facto v Asii, v zemi, kde vládne diktátor, je tam velmi obtížné spojení takřka z celé Evropy a hrozí, že kvůli místní politické situaci tam jeden hráč postupujícího týmu vůbec nepoletí? Odpověď je podle mého názoru jednoznačná, přesvědčily je ázerbájdžánské ropné peníze. Je to podobné jako s mistrovstvím světa ve fotbale v Kataru, peníze přitekly na správné účty a správní lidé rozhodli. Důkazy pro to sice žádné nejsou, ale nevidím žádný jiný důvod, proč je finále zrovna v Baku. Kdo ví, kolik si za to bafuňáři z UEFA nechali zaplatit, každopádně je to jen další ukázka prohnilosti vrcholných fotbalových struktur.

EDIT: UEFA vydala prohlášení, ve kterém vysvětluje, proč na stadion pro 70 000 lidí uvolnila jen 12 000 lístků pro fanoušky obou finalistů. Důvodem je to, že vybrali tak "skvělou" destinaci, že by se tam víc lidí stejně nezvládlo dostat (z důvodů, jež jsem uvedl výše). Tady vidíte, pro koho pánové ten fotbal dělají. Pro fanoušky ne.

Autor: Pavel Starý | pátek 10.5.2019 21:45 | karma článku: 31,65 | přečteno: 1093x
  • Další články autora

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Nebuďme jako oni

S blížícím se termínem druhého kola prezidentských voleb a vrcholící kampaní cloumají se zastánci obou kandidátů stále větší emoce. Zejména ta vzdělanější část populace by se ale měla snažit chovat racionálně.

23.1.2018 v 18:18 | Karma: 12,64 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik