Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako člověk co v Israeli nějakou dobu pracoval jsem směřování toho biď dobře napsaného článku příliš nechápal. Naštěstí na závěr bylo vysvětlení, že tomu rozumíte. Ale Israel nemůže do NATO nikdy vstoupit, resp. nemůže tam vstoupit země co nemá vyřešenou územní celistvost uznanou OSN (tedy všemi členskými státy). A to není jenom na Golan hights. 

Největším problémem by byly palestínské oblasti uvniř státu Israel - neřešitelné.

No a jedna poznámka, kromě pásma Gazy, pár pomatenců v Jerusalemu a Palestinských politiků asi samostatný stát žádný mistni Arab nechce. Nevypatlaní Israelští arabové už si dávno uvědomili, že náboženství jim nikdo nediskriminuje a že s Israelem budou prosperovat mnohem více.

2 0
možnosti

Co tomu brání? EU, ale i USA z toho mají strach. Oni to hrají na obě strany...musí podporovat i militantní muslimy např. v Saudské Arábii...kvůli ropě, ale i kvůli jiným věcem. EU a USA si nemohou proti sobě poštvat muslimy tím, že přijmou Izrael do NATO. To by znamenalo otevřenou válku proti muslimskému světu a navíc by tím EU s USA přišly o spojence v boji proti Rusku (dříve i Srbsku).

0 0
možnosti
Foto

R^...taky myslím, že se NATO, EU apd. bojí "rozlobit" Saúdy, potažmo Araby...Smutné.

0 0
možnosti

Vaše srovnání s "černé" Marseille je velmi zavádějící. Na území Izraele se mění kultury už od starověku, tehdejší Palestina (Kanán) tam byla ještě před Židy. Takže na to území si historicky dělají nárok a dalo by se říci, že i celkem oprávněně. Navíc je tam náboženská nesmiřitelnost, i když to je spíše to, co nám říkají média. Běžní lidé neřeší, kdo je žid a kdo muslim, ale žijí vedle sebe i spolu v přátelství. To spíše politici z toho dělají nenávist, smrt a boj o peníze a koryta.

0 0
možnosti

P37e88t64e13r 23S85m59r48e35k

12. 6. 2014 18:13

Palestina je latinský názov územného celku starého Izraela, ktorý mu dali Rimania po potlačení povstania Jehudu Makabejského - žida ako poleno. Židia im vtedy zdecimovali celú légiu a Rimania následne vyslali na územie dostatok légii. Povstanie brutálne potlačili a aby poníženie Židov dokonali, nazvali územie Palestína po dávno zaniknutom tzv. morskom národe. Súčasná arabská náplava Bl. Východ a Sev. Afriku okupuje. Vyhladili pôvodné obyvateľstvo, zlikvidovali, na arabské pomery, z udivujúcou dokonalosťou celé kultúrne dedičstvo.

0 0
možnosti

Popravdě o téhle problematice moc nevím ale tipnul bych si, že Izrael sám nemá zájem svěřovat svoji suverenitu rozhodování nějakému kolektivnímu uskupení. 

Izrael si chce dělat sám dělat, co uzná za vhodné...i kdyby to bylo z mezinárodního pohledu i práva sporné. Totéž si jistě uvědomuje i NATO.

0 0
možnosti

NATO si s nějakým mezinárodním právem také klidně vytře zadek. Vpád do Iráku byl z pohledu mezinárodního práva neospravedlnitelný, obdobně jako vpád Rusů na Krym. Druhý příklad bylo zřízení bezletové zóny v Libyi, taktéž v rozporu s mezinárodním právem. A co se stalo, nic?

Horší je, když se podíváte do pozadí a zjistíte, že motivem byla jen ropa. Jak Irák, tak Libye chtěli obejít dolar jako jediné platidlo, což by asi znamenalo faktický bankrot USA. Jak to dopadlo víme z blízké historie.

Každý prostě hájí své zájmy (respektive zájmy těch co vládnou) a tak to bylo, je a bude.

0 0
možnosti

Pěkný článek - díky. R^

3 0
možnosti

Odpověď proč není Izrael v NATO je v první válce v zálivu, USA si vyjednali podporu Saudů a arabských států pod podmínkou, že Izrael do války nebude zasahovat. Pokud by Izrael vstoupil do NATO, západ by ztratil mocné spojence, které má v arabských zemích. (Saudská Arábie, Pakistán atd.)

0 0
možnosti

O16t58a 97J10e73l61í56n98e80k

12. 6. 2014 10:16

To si nemyslím, o vztah Izraele a NATO se za posledních 50 let příliš nezměnil - Izrael vystupuje jako opatrný spojenec, který upřednostňuje bilaterární vztahy s jednotlivými státy NATO před samotným vstupem do NATO (viz třeba 10 let stará zpráva http://www.nato.int/docu/review/2005/issue4/czech/art4.html)

0 0
možnosti

jen pro zajímavost o Palestincích jako národu mezi Egyptem a Fénicií se zmiňují už řekové v době dávno před Biblí.

0 2
možnosti

A víte koho tím názvem "Palestinci" mysleli?

2 0
možnosti

cituji: "Jak by to dopadlo v Evropě, kdyby se například v Marseille vytvořilo separatistické hnutí, vyhlásilo muslimský stát a začalo střílet rakety na sousední města? "

 Muslimové v Evropě jsou hlavně přistěhovalci zatímco palestinci žijí v palestině odnepaměti a teprve židé, kteří se začali hromadně stěhovat na tato území po druhé světové válce je vytlačují. Takže vlastně srovnání správné ale naruby. Možná je to varování pro Evropu abychom nedopadli za pár let jako ti Palestinci.

1 9
možnosti

Slyšel jste něco o Abrahámovi a o tzv. druhém exodu židů?

4 0
možnosti

Sčítáte hrušky a jabka pane Starý.

0 0
možnosti

Já když vidím, co se teď děje. Tedy nevím jestli je to všem zřejmé, ale toto nemá západ po dlouhé době ani trošičku pod kontrolou. Bohužel, nemá záložní plán. Opravdu velmi doufám, že nám v těchto dobách budou co platné naše výrazné politické figury , co makají. Ale když kohokoliv z nich postavíme vedle třeba toho Izraelce, hanba by mě fackovala. Experti, podnikatelé tsss. Kluci se hádají o procento DPH u práškuů na sr...ní a já si říkám, jestli tahle země opravdu něco neztratila. PS:nejsou to peníze

1 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik