Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ožívá v Blansku občanská společnost?

Poslední dobou u nás v Blansku vznikly dvě zajímavé občanské iniciativy. Neříkám, že by byly zdaleka první, jen se oběma podařilo dostat do širšího povědomí a mluví se o nich. Blýská se v Blansku na lepší časy?

Pro ty z vás, kteří o Blansku nikdy neslyšeli, uvedu, že se jedná o bývalé okresní město s počtem obyvatel něco málo nad dvacet tisíc. Najdete ho asi třicet kilometrů na sever od Brna v místě, kde je údolí řeky Svitavy přehrazeno vysokými kopci, mezi kterými pak Svitava kličkuje směrem k Brnu. Život v Blansku je příjemný. Je tu víceméně vše, co člověk potřebuje a do Brna je to půl hodiny vlakem, který tam ve špičce jezdí každých patnáct minut. Navíc máme to štěstí, že jsme obklopeni krásnou přírodou. Severní část Moravského krasu máme hned za městem, k nejznámější a nejkrásnější české propasti Macocha je to pěšky necelé tři hodinky chůze.

V Blansku nějaká skupina nezávisle uvažujícich lidí byla vždy. Už od revoluce i chvíli před ní tu fungovala nezávislá kulturní scéna. Přežívala však spíše navzdory té oficiální, než díky ní. Byli rádi, když je město nechá napokoji a nesnažili se nic měnit. S postupem času se věci začaly hýbat. Pověst Blanska byla hlavně v devadesátých letech nevalná. Lidi z okolí měli Blansko za zaprděné maloměsto, kde se nic neděje. Situace se za posledních pár let podle mě zlepšila. Město oživilo nebo vytvořilo nové akce, ať už si o nich myslíme cokoliv, nemůžeme říct, že by se nesnažilo. A i nezávislá scéna se snaží a je aktivnější než kdy předtím a zároveň se mnohem víc otevíra široké veřejnosti a přestala být uzavřená do sebe.

Nyní se zdá, že na sebevědomí začínají nabývat i další občané města, kteří se snaží situaci ve městě nejen sledovat, ale i aktivně měnit. První iniciativa, o které jsem psal výše, se týká prostoru na okraji města, kde léta bývalo velké zahradnictvi se spoustou skleníků. Místo už je dlouho nevyužívané a patří městu. To pro něj logicky hledalo využití. Nakonec se dohodlo s developery a má zde vyrůst nákupní centrum. To se u mnoha lidí v Blansku nesetkalo s pochopením. Místo leží vedle jiného nákupního komplexu, kde je Kaufland, lékárna, obchod s oděvy a elektro. Navíc prostor bývalých skleníků leží v záplavové oblasti na jedné z nejúrodnějších půd v Blansku, v těsném sousedství tzv. sportovního ostrova, což je klidová zóna, kde krom zázemí pro různé sporty je i možnost vyrazit na procházku nebo na vyjíždku na kole či na bruslích. Proto byla zorganizována petice, která má donutit město ustoupit od záměru vybudovat zde další nákupní centrum a jako alternativu nabízí park, komunitní zahradu nebo nějakou jinou kłidovou zónu, kterých v Blansku není zdaleka dostatek a která by navíc mohla navázat na vedlejší sportovní ostrov. Tato dle mě chvályhodná iniciativa se setkala s relativně slušným ohlasem. Podpisy se množí a díky sociálním sítím se rychle šíří informace, o celé situaci informují lokální média. Bohužel iniciátoři přišli s peticí poněkud pozdě. Jsou již předjednané smlouvy a kdyby město od záměru upustilo, muselo by dle zástupců města platit mnohamilionové odstupné. Nicméně si za to tak trochu město může samo, celou věc nikdy příliš veřejně nekomunikovalo, jednání a výstupy z něj sice byly veřejně přístupné, ale nebyla vidět žádná velká snaha sbírat zpětnou vazbu občanů pro svůj záměr. Pro mě je to celkově dobrý signál, že lidé se o situaci v Blansku začali zajímat. Snad se poučí i město a bude příště lépe komunikovat s občany. Pokud iniciátoři vytrvají a příště v podobné situaci vstoupí do rozhodovacího procesu včas, mají celkem slušnou šanci dosáhnout změny.

Druhá iniciativa se týká prostoru přímo v centru města, kde byla nedávno stržena nevzhledná mnohapodlažní budova bývalého hotelu Dukla. Město v dlouhodobém horizontu hledá investora, který by na tomto místě postavil nějakou jinou budovu. Ten je zatím v nedohlednu. Já bych raději tento prostor nechal volný. Chápu, že se jedná o zajímavé pozemky přímo v centru, ale myslím si, že hodnota otevřeného prostoru, který tím vznikl, je při správném využití pro občany města větší, než by měly nějaké kanceláře, obchody nebo jiný velký dům, který by od sebe opět oddělil dvě největší blanenská náměstí. Lidé ze spolku Circulus, kteří na Kollárově ulici provozují malou lokální divadelní scénu, jež dříve spadala pod blanenskou ZUŠku, by rádi na tomto místě vybudovali nové divadlo, které by kvalitou interiéru i technického zázemí odpovídalo důstojné divadelní scéně dvacetitisícového města. Využilo by sklepní prostory, které po bývalém hotelu zůstaly. Na povrchu by tak krom vstupní budovy s malým divadelním barem nebo kavárnou zbyl dostatek volného místa, kde by mohlo vzniknout zázemí na pořádnáni venkovních představení, koncertů a sloužilo by i jako místo pro setkávání a odpočinek občanů města. Tato iniciativa je v samém počátku. Zatím se jedná spíš o ideu, v nejbližší době má být zpracován konkrétnější projekt. Stále zůstává nedořešena otázka, kdo by celou věc zainvestoval a jak by bylo divadlo dlouhodobě finančně udržitelné. Nicméně se jedná o podle mě dobrý nápad, který se zejména na sociálních sítích setkal s velkým ohlasem. I vyjednávací pozice je lepší, neboť město krom provizorní odpočinkové zóny nemá s danou lokalitou žádný konkrétní záměr, celou situaci okolo bývalého hotelu Dukla daleko intenzivněji komunikuje s veřejností a nehrají zde roli velké peníze jako v prvním případě.

Obě iniciativy jsou pro mě dobrým signálem, že se v Blansku situace mění k lepšímu. Lidé nečekají pasivně od voleb k volbám, co jimi zvolení zástupci vymyslí, ale snaží se aktivně vstupovat do dění ve městě. Navíc se jim pro svoje nápady daří získávat podporu mezi občany. Město zas dostává signály, že nestačí vyvěsit závěry jednání na internet a na úřední desku, ale že je třeba své záměry předkládat veřejnosti. Pokud tento trend bude pokračovat, bude se nám v Blansku žít lépe.

 

EDIT: Dostala se ke mně informace, že zahradnictví v místě skleníků nadále funguje, přestože se drží jen zuby nehty, jelikož byl za poslední roky několikrát městem zvýšen nájem. Za tuto nepřesnost se omlouvám.

Autor: Pavel Starý | pondělí 11.4.2016 19:59 | karma článku: 14,65 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik