Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč zprávu OLAF ještě chvíli neuvidíme

České úřady se o zprávu OLAF ohledně dotace na farmu Čapí hnízdo dělit nechtějí, hledají se hlavně záminky, proč ji neuvolnit. Je to jen odkládání nevyhnutelného, ale je k tomu důvod, zpráva se nesmí na veřejnost dostat moc brzy.

Evropský úřad pro boj proti podvodům poslal českým úřadům a Evropské komisi svoji zprávu o vyšetřování dotace pro farmu Čapí hnízdo před více jak týdnem. Samotné ministerstvo financí ji má k dispozici přesně sedm dní. Přesto do dnešního dne veřejnost ani média neznají její obsah. Dle jistých indicií se sice dá soudit, k jakému závěru úřad dospěl, nicméně samotný dokument je stále zadržován.

Ze strany zejména ministerstva financí je to hra na zdrženou, je jasné, že časem tlak neustojí a bude muset dát zprávu k dispozici. Dle kroků české strany, která Čapí hnízdo vyřadila z dotačního programu, se dá usuzovat, že závěry OLAF nejsou pro Andreje Babiše příznivé, dotaci bude nutno vrátit, proč tedy ty tanečky?

Důvody jsou hned dva. Jeden je takový klasický. Andrej Babiš se obvykle snaží bránit publikování jakýchkoliv informací, které by mu mohly uškodit. Nedělám si iluze, že pokud opravdu dokument obsahuje konstatování, že došlo k podvodu, že by mu to u jeho voličů nějak výrazně uškodilo. Těm je nějakých padesát milionů z EU úplně ukradených. Hlavně že tady Andrej udělá pořádek. Nicméně mu to může znepříjemnit život a on má rád klid na práci, takže z principu čím později, tím lépe pro něj. Rozhodně si nemyslím, že by byl naivní a nevěděl by, že je jen otázkou času, kdy se nějakou cestou zpráva na veřejnost dostane a čím déle budou české úřady, kterým teď de facto šéfuje, dělat, že se nic neděje, tím hůře to bude vypadat a tím vyšší bude tlak.

Důležitý je ale zejména ten druhý důvod. Andreji Babišovi jde totiž o čas. Podaří-li se jemu loajálním úřadům zadržovat dokument dostatečně dlouho, může mu to výrazně pomoci na jeho cestě k nerušenému výkonu premiérské funkce. Blíží se totiž hlasování o vydání pánů Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Kdy přesně bude sněmovna o dané záležitosti jednat se zatím neví, nicméně příští úterý se má sejít mandátový a imunitní výbor a mělo by být jasno. Je možné, že k hlasování dojde už v půlce ledna. Klíčové je, aby zpráva do té doby neunikla.

Proč? Obhajoba Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, krom obvyklých řečí, že vše je křišťálově čisté a mlžení o tom, že ty peníze jsou na farmě a nikdo je neukradl, se zakládá zejména na tvrzení, že se jedná o vykonstruovanou kauzu s politickým zadáním. Staré struktury se chtějí údajně Andreje Babiše zbavit, aby se tu mohlo dál nerušeně krást a on tu nemohl udělat pořádek. Jednání policie a dalších orgánů činných v trestním řízení je účelové, za vším stojí Palermo, Matrix, Kalousek (vyberte si) a jdou Andrejovi za každou cenu po krku. To je aspoň důvod, který uvádějí poslanci za hnutí ANO, aby obhájili svoje stanovisko, že budou hlasovat proti vydání.

Bohužel pro Andreje Babiše je poslanců ANO jenom 78, pokud bude mít zbytek sněmovny opačný názor, nemohou s tím nic dělat. Budou tedy potřebovat podporu poslanců SPD a KSČM (ostatní strany zdá se budou hlasovat pro), aby Babiš a Faltýnek vydáni nebyli. Zejména proto byli nedávno uplaceni řadou parlamentních funkcí, nešlo ani tak o důvěru vládě, Babiš se nechal slyšet, že vládnout může i bez ní, ale zejména o hlasování o vydání. Poslanci za tyto dvě strany ale nejsou na rozdíl od poslanců ANO na Andreji Babišovi závislí, jejich kariéra s jeho osobou nestojí a nepadá. Nemohou mu tedy být loajální za všech okolností. Budou muset před veřejností a svými voliči svůj postoj nějak obhájit.

Jiná možnost, než opakovat historku o tom, že stíhání je účelové, jim ale nezbývá. Pokud by před hlasováním došlo ke zveřejnění zprávy OLAF, v níž by bylo konstatováno, že dle šetření došlo k podvodu, dostala by tato obhajoba značnou trhlinu, tedy pokud by někdo nechtěl tvrdit, že i evropské úřady jsou součástí Matrixu. Samozřejmě Evropský úřad pro boj proti podvodům nemůže suplovat roli policie a justice, jejich zpráva automaticky neznamená, že je Andrej Babiš vinen a bude odsouzen. Každopádně pak už ale nelze věrohodně tvrdit, že v celé věci o nic nejde a policie si to celé vycucala z prstu, když i nezávislý evropský úřad došel k závěru, že se jednalo o podvodné jednání.

Zadržování zprávy OLAF tedy není nic jiného, než hlídání alibi pro poslance SPD a KSČM, aby mohli bez větší újmy hlasovat proti vydání Babiše a Faltýnka, neboť po jejím zveřejnění by se tato pozice a její obhajoba stala velmi těžko udržitelnou. To je podle mě hlavní důvod, proč se minimálně do půlky ledna oficiální cestou tento dokument na veřejnost nedostane.

Autor: Pavel Starý | středa 3.1.2018 18:34 | karma článku: 25,01 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Pavel Starý

Zkorumpovaná UEFA a finále v Baku

Arsenal postoupil do finále Evropské ligy, pro mě jako fanouška tohoto londýnského klubu je to skvělá zpráva. Do chvíle, než jsem zjistil, kde se finálový zápas má hrát. V Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu.

10.5.2019 v 21:45 | Karma: 31,65 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Sport

Pavel Starý

Arogance moci Finanční správy

Od chvíle, co ministerstvo financí řídí hnutí ANO, začaly se ve velkém měřítku používat zajišťovací příkazy, zřejmě pod vlivem hesla: "všetci kradnú". Přitom v soudních sporech zatím Finanční správa prohrála 35 z 89 případů.

21.9.2018 v 18:15 | Karma: 39,85 | Přečteno: 3822x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Žijeme ještě v právním státě?

Dle Nejvyššího správního soudu může být tzv. pojištění proti pokutám bráno jako přitěžující okolnost a klientům těchto firem mohou být udělovány vyšší tresty. To je velmi špatný signál o stavu justice i právního prostředí u nás.

14.9.2018 v 20:29 | Karma: 39,91 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Pavel Starý

Případ Pelikán

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán oznámil konec v politice. Pokud bude Andrej Babiš jmenován znovu premiérem, v jeho vládě nebude a rezignuje i na poslanecký mandát. Co to vypovídá o něm, o hnutí ANO a budoucí vládě?

8.4.2018 v 19:42 | Karma: 22,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

13.2.2018 v 17:08 | Karma: 36,80 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik