Pavel Starý

Agente Bureši, odstupte

13. 02. 2018 17:08:10
Dle pravomocného rozsudku slovenského krajského soudu je Andrej Babiš veden ve svazcích StB oprávněně. Trestně stíhaný předseda vlády v demisi se nechal slyšet, že se bude dál soudit.To ale na věci nic nemění.

Pro ty, co se v kauze neorientují. Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) po prozkoumání archivů slovenské StB konstatoval, že Andrej Babiš byl jejím agentem s krycím jménem Bureš. Své tvrzení opíral o listiny, které jeho spolupráci dokládaly (k nahlédnutí např. zde). Andrej Babiš podal na ÚPN žalobu, že je ve svazcích veden neoprávněně. Slovenské soudy mu zpočátku dávaly za pravdu. Jejich rozsudky se opíraly zejména o výpovědi bývalých zaměstnanců StB, kteří měli agenta Bureše na starost. U soudu tvrdili, že Andrej Babiš s StB nikdy nespolupracoval a celý spis si vymysleli, aby vykázali činnost. Zvrat v celé kauze nastal až s rozhodnutím slovenského Ústavního soudu (ÚS), na nějž se ÚPN obrátil, který konstatoval, že klíčoví svědci nebyli zbaveni mlčenlivosti a že by mělo být jejich svědectví bráno jako nevěrohodné, neboť buď lhali tehdy, nebo lžou dnes. Krajský soud tedy věc znovu projednal a v mantinelech vytyčených ÚS žalobu Babiše na ÚPN zamítl.

K dnešnímu dni tedy existuje pravomocný rozsudek, který konstatuje, že Andrej Babiš je veden ve svazcích StB oprávněně. Andrej Babiš se sice tvářil překvapeně, ale po rozsudku slovenského ÚS mu muselo být jasné, jak to dopadne. Jeho právníci neměli v ruce nic, čím by mohli zpochybnit listinné důkazy ÚPN. Prý se bude soudit, klidně až do smrti, protože je prý nevinný a kauza je vymyšlená. No tvrdit si může co chce, ale pořád je tu ten pravomocný rozsudek a de iure je agentem StB.

Samozřejmě z minulosti víme, že Andrej Babiš je v případě potřeby schopen zpochybnit i skutečnost, že slunce vychází na východě, fakta ho nikdy moc nezajímala, takže nemůžeme čekat nějakou sebereflexi. Co na to ale jeho straníci? Pan Zlatuška např. v roce 2013 na ČT prohlásil, že se oběsí, pokud se prokáže spolupráce Andreje Babiše s StB (zdroj). Nic takového po něm samozřejmě nechci, jen by měl on a jeho kolegové z hnutí ANO zvážit, jestli to nevrhá špatné světlo i na ně. Nebo už si je šéf všechny koupil a zastrašil?

Andrej Babiš nám stále tvrdí, jak by už chtěl pracovat, že tahle země potřebuje vládu, co maká pro lidi. Co dělal poslední čtyři měsíce od doby, kdy vyhrál volby? Funkční vláda je stále v nedohlednu a hlavní překážkou v jejím sestavení je on. Trestní stíhání jeho osoby a nyní i pravomocné rozhodnutí soudu, že je agentem StB, jej jako předsedu vlády diskvalifikuje z jakéhokoliv jednání o podpoře mezi normálními demokratickými stranami. Pokud chce skutečně něco udělat pro tuto zemi, jak nám neustále tvrdí, měl by Andrej Babiš odstoupit z čela hnutí ANO i z vlády. Jedině tak může celou situaci odblokovat a konečně by se mohlo začít jednat. Stejně prý do politiky nechtěl, tak ať si jde hezky do politického důchodu, může krmit kozy a dořešit si svoje soudní kauzy.

Autor: Pavel Starý | karma: 36.73 | přečteno: 1552 ×
Poslední články autora